…..човек, чиито действия водят до щети и загуби за друг човек или дори група от хора, като при това не носят полза за самия него и дори често се обръщат срещу самия него. Не е трудно да си представим мащаба на пораженията, които са в състояние да нанесат глупаците, попадайки в управленски органи и облечени в социални пълномощия.

В частност не-глупаците, т.е нормалните, постоянно забравят, че да си имаш работа с глупаци по всяко време, на всяко място и при всякакви обстоятелства означава да направиш грешка, която ще ти струва скъпо в бъдеще.

Глупавият човек може да ви даде 100 оправдания за действията си, оказали се грешни; да извърти ситуацията по невъобразимо креативни начини; да припише вината на всеки друг; да направи „чудеса от храброст“, но не и просто да признае, че е сгрешил.
Никой не е по-добър от глупака, Глупакът държи да е „най“ във всяко едно отношение. Не приема да му се каже, че не знае нещо, че не може нещо, че не е на нужното ниво, че някой е по-добър или притежава нещо по-ценно от него. Това е недопустимо голяма обида, която капацитетът на ума му не може да побере.

По-тежкият случай, какъвто беше моят колега – Глупак-идиот – е много по-драматичен сценарий за работно или съвместно съжителство. При глупака-идиот самочувствието винаги е по-добро от физическото състояние.

Глупакът

3 мнения по „Глупакът

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.